Kysymyksiä vastauksiin Jos et ymmärrä, ihmettele

Talvivaaran saneerausesitys: Halutaanko Suomesta NIMBY-helvetti?

  • Luottamus korkealla?
    Luottamus korkealla?

 

Mikäli Talvivaaran saneerausehdotus menee läpi tällaisenaan, teollisuus ajaa teollisuuden pois Suomesta.

Vihreä Lanka on huomannut velkasaneerausehdotuksessa erikoisen kohdan. “Ennen velkasaneerauksen alkua syntyneiden vesistöpäästöjen mahdollisia vahingonkorvauksia käsitellään kaivostoiminnasta vastaavan tytäryhtiön Talvivaara Sotkamon saneerausvelkana, joista on tarkoitus maksaa vain prosentti.”

Selvitysmies vahvistaa: vaikka joku naapuri onnistuisikin todistamaan haitat, korvauksista leikataan pois 99%. Moraalinen närkästys sikseen: mahtaako selvitysmies mitenkään sisäistää, millainen helvetti suomalaiselle teollisuudelle koitttaa, mikäli ehdotus menee läpi?

Muita Talvivaara-kirjoituksia: http://www.zygomatica.com/talvivaara/ 

Tällaisen ratkaisun jälkeen rationaalisen naapurin ainoa rationaalinen reaktio olisi vastustaa jokaista teollista hanketta, joka voisi edes teoriassa vaikuttaa hänen elämäänsä jotenkin. Jos jotain menee pieleen, kaikki riskit jäävät naapurille.

Jo nyt valitetaan, että NIMBYt vaikeuttavat kiusanteollaan kaiken järkevän tekemisen. Tähän mennessä ei ole vielä kiusantekoa nähtykään. Valittaminen on siinä määrin raskas prosessi, että ei siihen kukaan lähde, ellei riski ole todennäköinen.

Talvivaara-tulkinnan perusteella naapurin valittaa kannattaa automaattisesti, vaikka riski tällä hetkellä vaikuttaisi vain etäisesti teoreettiseltä. Jos yrityksellä ei ole riskiä joutua korjaamaan jälikään, rationaalisen yrityksen ei myöskään kannata sijoittaa turvallisuuden parantamiseen. Haittojen todennäköisyys siis kasvaa teoreettisesta todelliseksi. Samaan aikaan naapuri kantaa haittojen seuraukset.

Jokaisen rationaalisen naapurin siis kannattaa käyttää jokainen mahdollinen kiusantekokeino blokkaamaan yrityksen jokainen askel. Keinoja löytyy, varsinkin jos ainoa päämäärä on keinolla millä hyvänsä saada yritys pysymään kaukana. Mikäli teollisuudella olisi itsesuojeluvaistoa, se älähtäisi jyrkästi tätä saneerausehdotusta vastaan.

Saneerausehdotuksen ei toki tarvitse ottaa kantaa koko Suomen teollisuuden tulevaisuudennäkymiin, vaan se on hyvinkin kapearajainen selvitys. Selvitystä lukiessa tulee silti lähes väistämättä olo, että sen tekijä ei edes itse usko asiaansa. Vai mitä pitäisi ajatella alla olevasta varaumasta? Tiivistäen: toiminta on ilman muuta kannattavaa, kunhan se vain toimii ja on kannattavaa. Ahaa.

 

TLV selvitys optimismia

Kirjoittaja kuuluu Suomen Luonnonsuojeluliittoon, mutta spekulaatiot, mielipiteet, tulkinnat ja virheet ovat puhtaasti omia. Laajempaa teknistä ja historiallista taustaa löytyy mm täältä:http://www.zygomatica.com/talvivaara/).  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"Jos yrityksellä ei ole riskiä joutua korjaamaan jälikään, rationaalisen yrityksen ei myöskään kannata sijoittaa turvallisuuden parantamiseen. Haittojen todennäköisyys siis kasvaa teoreettisesta todelliseksi. Samaan aikaan naapuri kantaa haittojen seuraukset."
Tämä toteutuu tuulivoimabisneksessä nyt kiihtyvällä tahdilla. Jokainen meistä maksaa firman toiminnasta veroina tariffin mukaisen takuuhinnan ja markkinahinnan erotuksen määrää.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Miten sitten suu pannaan kun Talvivaara myydään jollekkin Kanadalaiselle kaivosfirmalle eurolla ja se saa tuotannon toimimaan kymmenien miljoonien voitolla/vuosi ?

Sitten itketään kuorossa vihreidenkin taholla eduskunnassa miksi myytiin...

Näin ennustan tapahtuvan. Kirjatkaa muistiin...

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Vihreät ovat jo tehneet parhaansa, eikä se ole vähän, ajaakseen teollisuuden sekä työpaikat pois Suomesta jonnekin Kiinaan.

Hyvä, että varoitit ja jopa uhkailit, että vihreiden politiikka jatkuu vähintään nykyisellään. Onneksi tästä viherhelvetistä pääsee ainakin vielä pois.

Käyttäjän jakkemakela kuva
Jakke Mäkelä

Kyllä tämän kirjoituksen viesti oli päinvastainen: kukaan ei halua että tilanne menisi noin järjettömäksi, ei vihreät eikä edes luonnonsuojelijat. Mutta se on väistämätön seuraus, jos aiheutetut vahingot voitaisiin tällä tavalla nollata.

Voisi olettaa, että nimenomaan kokoomuslaiset tämän tajuavat yhdellä silmäyksellä, koska ymmärtävät miten markkinatalous toimii. Vahingonkorvausten nollaaminen ei kerta kaikkiaan ole vapaata markkinataloutta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Voisi olettaa, että nimenomaan kokoomuslaiset tämän tajuavat yhdellä silmäyksellä, koska ymmärtävät miten markkinatalous toimii."

Tuota ole huomannutkaan, varsinkin Kokoomus on ollut sitä mieltä että veronmaksajien pitää maksaa sijoittajien tappiot. Muistatko vielä tukipaketit jotka menivät pääosin pankeille ja sijoittajille epäonistuneista etelä-Euroopan sijoituksista.

Toimituksen poiminnat